Chemotherapie

Chemotherapie is voor kankerpatiënten vaak levensreddend, maar kan ook zeer vervelende bijwerkingen veroorzaken. Door de werking van de chemo worden niet alleen kankercellen aangepakt. Ook uiteinden van zenuwen sterven af. Vermoeidheid slaat sneller toe, vergeetachtigheid, lusteloosheid en energie- en concentratieverlies wordt toegeschreven aan “chemobrein” en zenuwpijnen resulteren in bv. nauwelijks kunnen lopen en/of ontstekingen. Behandelingen zijn er nauwelijks voorhanden.

Enkele cijfers (bron Integraal Kankercentrum Nederland, IKNL)

Jaarlijks krijgen ca. 100.000 mensen de diagnose kanker. 70% hiervan (70.000) krijgt de behandeling chemokuur. Hiervan krijgt 30% (21.000) last van ontstekingen en zenuwpijnen. Ook 30% (21.000) heeft erg veel last van “chemobrain”: energieverlies, geheugenverlies etc. Omdat de chemokuur ervoor gezorgd heeft dat mensen tegenwoordig veel eerder van kanker genezen, dan wel de kanker onder controle hebben, zijn er de laatste vijf – tien jaar ontzettend veel mensen die erge last ondervinden van de gevolgen van de chemo. Behandelmogelijkheden en onderzoek zijn helaas niet meegegroeid. Statistische gegevens worden nog niet of nauwelijks bijgehouden. Zo is er na vijf – tien jaar een reservoir ontstaan van minimaal 200.000 – 400.000 mensen die met deze problemen kampen.

Ervaringsplatform

Wij nodigen je uit om jouw ervaringen met ons te delen, of te schrijven over jouw oplossingen en goede behandelmethoden via info@vitaalnachemo.nl. Wellicht kunnen we je ook helpen.

 

Top