Ingezonden Trouw

19-12-2018

Het artikel om bedrijfsartsen mee te laten denken over de behandeling van kankerpatiënten  staan een aantal interessante suggesties die kankerpatiënten kunnen helpen bij de terugkeer naar werk.

Uit de data van het IKNL blijkt dat er op dit moment tussen de 200.000 en 400.000 mensen zijn die last hebben van de meest bekende verschijnselen van deze bijwerkingen, samengevat in “chemobrein” en “neuropathie”. Precies de factoren die werkhervatting of deelname aan het sociale leven belemmeren.

Wat ons betreft zou de specialist (oncoloog of bedrijfsarts) zich niet alleen moeten bezig houden met een veel betere voorlichting en communicatie over de gevolgen van kanker, maar ook met  doeltreffende behandelingen. Alleen ze zijn  er (nog) niet, of nauwelijks bekend.

Zelf hebben wij bv een therapie gevolgd die doeltreffend is. Individueel ervaar je dat als een wonder, maar doordat deze therapie collectief (nu zo’n 75 patiënten) als doeltreffend wordt beschouwd is dit tegelijkertijd ook werkelijkheid. De meeste mensen hebben daardoor het werk, of deelname aan de samenleving/sporten, weer kunnen hervatten. Om onze ervaringen te delen hebben wij ons verenigd onder de naam “Vitaal na Chemo”. Het kan dus en het zou een welkome aanvulling kunnen zijn op de voorlichtingsmogelijkheden van de bedrijfsarts. Uiteraard ook een belangrijk signaal aan werkgevers en zorgverzekeraars.

Anjo Douma (vz. Vitaal na Chemo i.o.) Alkmaar

Terug naar overzicht
Top